UC och Creditsafe

I denna artikel kommer vi skriva om två av Sveriges största kreditupplysningsföretag, nämligen UC och Creditsafe. Vi vill hälsa varmt välkomna till oss på Ark1.se som är en blogg om lån och finans på nätet. Vi driver även en sportblogg vid namn athletesportsacademy som man gärna får läsa också.

UC eller Upplysningscentralen

Upplysningscentralen eller mer vanliga namnet UC är ett av Sveriges ledande affärs- och kreditinformationsföretag. UC samlar in all typ av information om privatpersoner som kan vara användbart när olika typer av lån ska sökas. Informationen kan användas av såväl företag som privatpersoner för att de enklare ska ta intelligenta beslut.

Bra beslut är en grundstomme för att ett företag ska kunna växa. UC har sedan starten 1977 erbjudit miljontals av kunder olika underlag med affärs- och kreditinformation via digitala tjänster. Oftast använder sig långivare av företaget UC när det rör sig om lite större belopp sett till att vara ett SMS-lån. Summor över 10 000 kronor och uppåt brukar vara ett vanligt förekommande för UC. UC har satt sig i svensken så vida att man tror att UC inte är ett företag utan att en kreditupplysning just heter UC.

UC och Creditsafe

Detta kreditinformationsföretag är ledande när det kommer till lägga till nya datakällor och är enda kreditupplysningsföretag i Sverige som har uppgifter om lämnande bostadslån, blanco- och borgenslån. Men även krediter som missbrukas hos banker och kreditmarknadsbolag, daglig bevakning och händelsestyrt uppdatering av koncernregisterinformation, besläktade företag, bokslutsanalys mm. Några av de källor företaget använder sig av är Skatteverket, Folkhälsomyndigheten, Tullverket, SCB, Kammarkollegiet, Bolagsverket, Kronofogden med mera. 

En betalningsanmärkning kan vara allt från en parkeringsbot till vägskatter. Betalningsanmärkningar för fysisk person såsom privatperson eller enskild firma ligger kvar hos UC i 3 år från det att händelsen inträffade. För juridisk person såsom aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag ligger anmärkningen kvar i 5 år från händelsen. Näringsförbud presenteras i tre år efter det att näringsförbudet upphörde att gälla. 

UC’s kunder består av allt från privata företag, företag inom offentlig sektor samt privatpersoner. Bolaget är uppbyggt av UC AB, UC Affärsfakta AB och UC Affärsinformation AB. Sedan juli 2018 är hela UC-koncernen även en del av Asiakastieto Group PLC. Asiakastieto Group är ett finskt kreditinformationsbolag som i juli slöt avtal med samtliga ägare i UC AB om att förvärva bolaget. Till en kostnad på omkring 3,5 miljarder kronor. SEB som var storägare i UC sålde sin del och erhåller nu 10,2 % av Asiakastieto Group. Handelsbanken äger nu ca 9 % av bolaget.

Ihopslagningen kommer generera i att de båda företagen bilder ett av de ledande företagen inom affärs- och kreditinformation på den nordiska marknaden. Deras nya koncern är redan noterad på Nasdaq i Helsingfors. Med deras digitala tjänster och datainnovation som fokus så ser framtiden mycket ljus ut för det nya bolaget. Redan innan såg man många likheter hos de båda företagen då de bedrev liknande affärsmodeller, gemensamma nordiska värderingar tillsammans med en riklig historisk utveckling.

Enligt ett pressmeddelande från Handelsbanken så uttalar de sig om att de fortfarande kommer ha stort inflytande i nya styrelsen vad det gäller hantering av kundregister samt kunddata. Handelsbanken kommer fortsatt bedriva och ta ett stort ansvar när det kommer till säkerställa att kreditinformation samt kunddatan hanteras på ett lovligt och korrekt sätt. 

Både SEB och Handelsbanken gör en stor relationsvinst i och med uppköpande på närmare en miljard kronor. Vilket förhoppningsvis kommer gynna kunderna framöver.

Enligt UC’s hemsida så är deras mission följande:

”Vi tillhandahåller informationstjänster för intelligenta beslut. Vår information skapar hög transparens och förtroende i vårt samhälle.”

Samt deras vision:

”Intelligenta beslut enkelt.”

Creditsafe

UC och Creditsafe

Creditsafe är en av världens mest använda kreditupplysningsföretag med hela 18 kontor i 12 länder och över 200 000 kunder. Företaget i Sverige ingår i Creditsafe Group-koncernen som är helt privatägt. Detta enreprenörsledda bolag har över 1 500 anställda. Med huvudkontor i Storbritannien så återfinns även kontor i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Irland, Italien, USA och Japan. Vilket vittnar om en omfattande expandering. Med så pass bred internationell utbredning täcker Creditsafe det mesta inom affärsvärlden.

Creditsafe har inte funnits lika länge som UC utan grundades först år 1997 i Oslo. Vilket även antalet träffar på Google vittnar om där Creditsafe har 1 970 000 träffar mot UC’s 331 000 000.

Creditsafe vill verka för att vara ett kreditupplysningsföretag som ska ge sina kunder en tydligare bild över det ekonomiska läget. Och alla de risker ens företag kan ställas inför. Hos Creditsafe kan man ta del av information via en webbtjänst genom egen inloggning på deras hemsida, som integrerad lösning eller via en filleverans.

Creditsafe är ett kända för deras smarta och väldigt flexibla tjänster som underlättar för kunden genom hela affärsprocessen. De levererar information för kredit- marknads samt affärsverksamhet av absoluta toppklass. Deras vision och mål är att deras kunder absolut ska minska risken för kreditförluster genom att använda sig av Creditsafe’s tjänster. Tjänster som är heltäckande behov för absolut optimering av trygga och säkra affärsbeslut. Oftast används Creditsafe’s tjänster vid snabblån utan UC upptill 10 000 kronor av långivare.

Till höger visas en karta över den globala täckning som Creditsafe står för. Som ni kan se är Creditsafe betrodda att erhålla data från i stort sett hela världen.

UC och Creditsafe

Deras databas innehåller över 240 miljoner företag vilket gör databasen till en av de mest omfattande i hela branschen.

Sedan 2013 har dessutom kreditupplysningsföretaget mer än fördubblat sin omsättning och inget tyder på att framgången ska sluta där. Utan bolaget plockar årligen marknadsandelar av sina konkurrenter.